Mijn man ligt alleen nog maar in bed. Hij onderneemt niets meer. Onderweg naar de winkel weet mama niet meer wat ze wil kopen

Het syndroom van Korsakov is een aandoening waarbij een gedeelte van de hersenen is beschadigd. Hierdoor ontstaan geheugenverlies en ernstige problemen met het plannen van activiteiten. Mensen met het syndroom van Korsakov kunnen soms met hulp van anderen thuis blijven wonen in hun vertrouwde omgeving. Maar wanneer de partner of andere naasten de zorg niet meer aankunnen, is er een beschermde woonomgeving nodig, waar 24 uur per dag structuur, begeleiding en veiligheid wordt geboden.

 

Gespecialiseerd in Korsakov

Mensen met Korsakov kunnen verpleegd wonen bij Careaz Dr. Jenny in Dinxperlo. Op de derde etage van het woonzorgcentrum aan de Veensgracht is een kleinschalige woongroep specifiek voor mensen met deze aandoening. Iedere bewoner heeft een eigen zit/slaapkamer en badkamer. Daarnaast is er een gezellige gezamenlijke huiskamer waar onder andere elke dag door de bewoners en verzorgenden wordt gekookt. De medewerkers van Careaz die er werken zijn gespecialiseerd in het omgaan met mensen met dit syndroom.

 

Structuur binnen en buiten de woongroep

Mensen met Korsakov zijn gebaat bij structuur. Het aanbieden van een dag- en weekritme is van groot belang. Dit gebeurt binnen de woongroep, maar ook daar buiten. Afhankelijk van het functioneringsniveau werkt een bewoner bijvoorbeeld bij een manege, een sportschool of een bedrijf. Ook heeft iedere bewoner eigen huishoudelijke taken en activiteiten, zoals helpen met de was of schilderen. Door de vaste structuur en professionele begeleiding en verzorging krijgen de bewoners elke dag die aandacht die hen stimuleert het beste uit zichzelf te halen.

 

Meteen verhuizen?

Het kan zijn dat er een wachtlijst is. Dat betekent dat u mogelijk niet direct kunt verhuizen. Informatie hierover kunt op opvragen bij de consulenten van Careaz. Zij zijn tijdens kantooruren bereikbaar via het centrale telefoonnummer: 0544 - 39 70 10.

 

Wat zijn de kosten?

Voor wonen in de Korsakov-groep van Careaz Dr. Jenny is een indicatie nodig. De consulent van Careaz vraagt deze indicatie desgewenst voor u aan bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Toewijzing van een indicatie zorgt ervoor dat de kosten grotendeels worden vergoed. U betaalt echter altijd een eigen bijdrage. De hoogte hiervan is afhankelijk van het inkomen en vermogen. De kosten kunt u uitrekenen op de website hetcak.nl. Het CAK is de instantie die namens gemeentes en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport eigen bijdragen berekent en int.

Klik hier voor uitgebreidere informatie over kosten en vergoedingen.