Ik kan de zorg voor mijn man niet meer aan. Waar kan hij wonen? Het is alleen thuis te gevaarlijk voor mijn dementerende moeder.

Wanneer het thuis niet meer gaat, kunnen mensen met dementie bij Careaz komen wonen. In Borculo, Dinxperlo of Lichtenvoorde wonen ze in kleine groepen van maximaal acht personen in een warme en vertrouwde omgeving. Door deze kleinschalige opzet wordt zo veel mogelijk de persoonlijke leefstijl voortgezet. De groepswoning is het huis, de bewoners vormen als het ware het gezin. Iedereen draagt op zijn of haar manier een steentje bij aan de dagelijkse taken van het huishouden. Bijvoorbeeld bij het wassen of koken van de dagelijkse verse maaltijd.

 

Eigen kamer met eigen spullen

Per groep is er een gezamenlijke en gezellige huiskamer. Daarnaast heeft iedereen een eigen zit/slaapkamer en badkamer. Careaz zorgt voor een bed, nachtkastje en kledingkast. De badkamer heeft een badkamerkast. Alle kamers zijn voorzien van wandbekleding, gordijnen en vloerbedekking. U neemt zelf uw persoonlijke spullen mee en richt hiermee de kamer naar eigen smaak in, net als thuis.

 

Medische en persoonlijke zorg

Aan Careaz is een multidisciplinair team verbonden. Dat betekent dat een specialist ouderengeneeskunde, een psycholoog, een fysiotherapeut, een ergotherapeut en een maatschappelijk werker samenwerken om u de beste zorg te verlenen. Zorg op maat noemen we dat bij Careaz. Maar ook het welzijn van mensen vinden we belangrijk. Mensen willen af en toe een arm om zich heen, een luisterend oor, samen een wandeling maken of een spelletje doen. Ook dat hoort bij goed voor iemand zorgen. De medewerkers van Careaz kunnen de persoonlijke en unieke aandacht van familie of vrienden niet vervangen. Wel kunnen we sámen met hen die aandacht geven, zodat u zich thuisvoelt bij Careaz.

 

Vaste gezichten

Voor de dagelijkse begeleiding kunt u rekenen op een klein, vast team van professionals en vrijwilligers. Zij zorgen samen met u en uw familie voor een goede daginvulling. Wel zo vertrouwd!

 

Meteen verhuizen?

Het kan zijn dat er een wachtlijst is. Dat betekent dat u mogelijk niet direct kunt verhuizen. Informatie hierover kunt op opvragen bij de consulenten van Careaz. Zij zijn tijdens kantooruren bereikbaar via het centrale telefoonnummer: 0544 - 39 70 10.

 

Wat zijn de kosten voor wonen?

Als iemand met dementie bij Careaz komt wonen, zijn daarvoor een indicatie en een zogeheten BOPZ-verklaring nodig. De consulent van Careaz vraagt deze indicatie en verklaring desgewenst voor u aan bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Toewijzing van een indicatie zorgt ervoor dat de kosten grotendeels worden vergoed. U betaalt echter altijd een eigen bijdrage. De hoogte hiervan is afhankelijk van het inkomen en vermogen. De kosten kunt u uitrekenen op de website hetcak.nl. Het CAK is de instantie die namens gemeentes en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport eigen bijdragen berekent en int.


Klik hier voor uitgebreidere informatie over kosten en vergoedingen.