Stagiaire demonstreert CRDL

21-02-2018 - Careaz Dr. Jenny

“Het moment dat iemand zo opgaat in het geluid van de CRDL en hierdoor een glimlach op zijn gezicht krijgt, daar word je zelf toch ook vrolijk van? Zo’n moment is zeker voor de familie goud waard.”

In de zorg wordt altijd gezocht naar hulpmiddelen om het contact met mensen met dementie beter te maken. Wij waren dan ook erg blij met de inbreng van Kayra, die stage loopt bij Careaz Dr. Jenny op kleinschalige woongroep ’t Gielink. Ze demonstreerde voor haar opleiding Verzorgende I.G. de CDRL (dit wordt uitgesproken als ‘cradle’, het engelse woord voor wieg).

Wat is de CRDL?
De CRDL helpt contact te maken met mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie, zoals mensen met dementie. Het is een interactief (zorg)instrument dat aanraking tussen mensen vertaalt in geluid. Zodra twee mensen hun handen op de houten CDRL leggen, laat het herkenbare geluiden van toen en nu horen, bijvoorbeeld een kerkklok, paardenhoeven op de straat, het kakelen van kippen, het miauwen van een poes en het gesnater van eenden. Het maakt een nieuwe manier van communiceren mogelijk en helpt het isolement van mensen te doorbreken wanneer een (normaal) gesprek niet goed meer mogelijk is.

Glimlach op gezicht
Kayra: “Dit was voor mij de eerste keer dat ik de CRDL mocht gebruiken bij de zorgvragers met dementie. Ik vond het daarom wel even spannend omdat ik natuurlijk geen idee heb hoe de bewoners hierop zouden reageren. De bewoners gingen helemaal mee in de verschillende geluiden die uit de CRDL kwamen. En dat is iets wat ik helemaal niet had verwacht. Vooral het geluid van de ‘piano’ viel goed in de smaak. De bewoners werden er erg rustig van en kregen een glimlach op hun gezicht. Hoe mooi zou het zijn dat familie dit instrument samen met hun dierbare zouden kunnen gebruiken?”

De CRDL ging weer terug naar het Graafschap College, maar wat zijn we blij dat we met eigen ogen en oren de kracht van dit hulpmiddel konden ervaren. Dankjewel, Kayra!