96-jarige dame met rode Nike's

08-06-2017 - Careaz Dr. Jenny

De verpleeghuiszorg in Nederland is regelmatig in het nieuws en niet altijd positief. Toch gebeuren er vaak hele mooie dingen. Miranda Gerling, verzorgende IG van Careaz Dr. Jenny, deelt graag zo’n hartverwarmend verhaal.

Het is 7.30 uur, mijn dienst op kleinschalige woongroep ‘t Gielink van Careaz Dr. Jenny is begonnen. De overdracht van de nachtdienst is achter de rug, gelukkig geen bijzonderheden. Het gaat relatief goed met de bewoners, fijn om zo een dienst te starten. Ik doe mijn werkjasje aan en hang mijn tasje met pieper en sleutels aan mijn riemlussen. Op naar mevrouw H. Ik vul de waskom met aangenaam warm water, zoals ze het graag heeft. ‘Goedemorgen!’, begroet ik haar met wat luidere stem. Haar gehoorapparaten doen we namelijk pas in na de wasbeurt. Mevrouw komt op de rand van het bed zitten en begint te vertellen dat ze heerlijk heeft geslapen, al een poosje wakker is en nu toch echt zin heeft om naar het ontbijt te gaan. We beginnen met samen met de washandjes te ‘wapperen’ en drogen even zo snel alles weer droog, anders is het snel koud en daar houdt ze echt niet van.

Dan valt haar oog, zoals meestal als ik mijn rode Nike's draag, op mijn voeten. ‘OOOHHH, wat zijn dat dan? Wat een mooie kleur, zijn dat schoenen?’ Ik moet er om lachen. Ik til mijn voet op en laat de rode Nike’s van alle kanten bekijken. Ze voelt er ook even aan. ‘Nou, die moeten wel heel fijn lopen.’ Ik vertel haar dat het sportschoenen zijn die vooral veel door jeugd en sporters worden gedragen, maar ook als werkschoenen voor een verzorgende heerlijk lopen. Ze vind ze GEWELDIG. Ik vraag haar welke maat ze heeft: 41. Jippie, ik ook! Ik vraag haar of ze ze een keer aan wil. Nou, dat is niet aan dovenmans oren gericht. Ik trek mijn Nike’s uit, verontschuldig me nog voor mijn warme voeten (iets met het vuur uit je sloffen lopen in de zorg). Zij trekt vol trots de rode Nike’s aan en glundert van oor tot oor! Samen lopen we naar de gezamenlijke woonkamer, waar ze haar rok hooghoudende, vol trots de rode Nike’s laat zien aan een ieder die ze wil zien. Daar sta ik dan op mijn sokjes…mijn rode Nike’s ‘gejat’ door een 96-jarige dame. Heerlijk, I love my job!