Blije bewoners in Lichtenvoorde

17-06-2016 - Careaz Antoniushove, Hof van Flierbeek en Patronaatshof

In februari kregen alle zorgteams van Careaz een cheque uitgereikt voor meer leefplezier van bewoners. Medewerkers kregen de mogelijkheid om in 2016, in overleg met cliënten, mantelzorgers en vrijwilligers, leuke dingen te organiseren. Inmiddels vinden in Lichtenvoorde de eerste activiteiten plaats.

Uit het plan “Waardigheid en Trots, liefdevolle zorg voor ouderen” van staatssecretaris Van Rijn kwamen extra middelen vrij die moeten bijdragen aan een zinvolle daginvulling voor bewoners en de deskundigheid van zorgprofessionals op dit terrein versterken. Omdat een zinvolle daginvulling voor iedere bewoner(sgroep) anders kan zijn, lieten de Centrale Cliëntenraad, Ondernemingsraad en Bestuurder van Careaz de invulling ervan aan de zorgteams en direct betrokkenen over.

Schuitje varen
In Lichtenvoorde heeft Careaz de woonzorglocaties Antoniushove, Hof van Flierbeek en Patronaatshof met ieder hun eigen (kleinschalige) woongroepen. Bewoners van het woonzorgcentrum Antoniushove gingen onlangs naar Appeltern. Na een lunch en wandeling, stapte het gezelschap van cliënten, familieleden, vrijwilligers en medewerkers op de boot voor een tochtje over de Maas. Sommige ouderen waren nooit eerder met de boot weggeweest, voor hen was het een dubbel bijzondere dag. Cliënten die niet met dit uitje meekonden, genoten in het Grand Café van Careaz Antoniushove van de theatervoorstelling ‘Aan de keukentafel’. De nagespeelde, herkenbare gesprekken in een boerenkeuken brachten mooie herinneringen aan vroeger terug.

Theetje drinken
Een ander zorgteam organiseerde een high tea. Ook dit was voor sommige bewoners iets nieuws. Tijdens de soep en lekkere hapjes werd met elkaar besproken wat hen een leuke dag zou bezorgen. Een optreden van Willeke Alberti, ergens een pannenkoek of ijsje eten, waren wat van die suggesties. Samen eten vinden de mensen fijn, weten ook de medewerkers van kleinschalige woongroep Waterhoen van Careaz Hof van Flierbeek. Vorige week wandelden cliënten, familie, vrijwilligers en medewerkers samen naar het centrum van Lichtenvoorde om met elkaar te lunchen bij Drank- en Spijslokaal Markant. Het kopje soep en de broodjes waren erg lekker, maar het samen erop uitgaan is wat het een mooie dag maakte.

Ook voor bedlegerige mensen
Bij Careaz Patronaatshof, waar voor mensen met dementie wordt gezorgd, staan ook leuke dingen op de agenda, bijvoorbeeld een ritje met de huifkar naar Erve Kots. Naast groepsuitjes is er ook aandacht voor mensen die de hele dag op bed liggen. Zij krijgen binnenkort een ontspannende (hoofd)massage.

Samen genieten
Voor alle activiteiten geldt dat de deelnemers, of het nu cliënten, familieleden, vrijwilligers of medewerkers zijn, het fijn vinden om samen in een ontspannen situatie leuke dingen te doen. Cliënten zijn niet alleen op de dag zelf blij, maar velen hebben het er dagen later nog over. Mooi dat op deze manier kan worden bijgedragen aan hun levensgeluk!